Objavljeno:

Gornji Grad otvara svoje veže i dvorišta za građane i turiste

Što se krije iza starih drvenih vrata koja vode u uspavane gornjogradske veže, građani će moći vidjeti sredinom srpnja, kada će ih otvoriti starosjedioci i državne institucije smještene u najstarijem dijelu grada. Učinit će to u sklopu "Dvorišta", partnerskog projekta koji su inicirali Slavica Olujić Klapčić i Vedran Galić, želeći spojiti turizam i kulturni menadžment, poslove kojima se inače bave.

Projekcije starog Zagreba

– Nakon turističke ture Tajne Griča i Adventa na Zrinjevcu, novim zajedničkim projektom odlučili smo revitalizirati Gornji grad, no iz novog aspekta, ulaskom u dvorišta kako bi ljudi vidjeli i usput možda upoznali njihovu povijest – kaže Slavica Olujić Klapčić iz Katapult promocije. Galić, koji vodi G.A.D. PRODUKCIJU, dodaje da će u dvorištima od 18. do 27. srpnja građani moći popiti piće, pojesti koji zalogaj nakon posla, uživajući u ugodnoj zabavi, posebnom uređenju i živoj glazbi. Oživjet će tako stare zaboravljene priče Gornjeg grada, koje će moći ispričati i stanovnici u čijim se dvorištima manifestacija događa.

– Svako dvorište ima svoje tajne i svoje priče, a mi ćemo ih kroz opušteno ljetno druženje i zabavu pokušati ispričati u projektu. Zato ćemo svako dvorište i decentno urediti u skladbu s njegovom pričom, pa ćemo tako na primjer dvorište Državnog arhiva u Opatičkoj ulici ukrasiti projekcijama starih fotografija Zagreba i replikama povijesnih zagrebačkih povelja – kaže Olujić Klapčić, te dodaje da će u dvorištu visiti i ona Zlatne bule.

Facebook-stranica

Osim tog dvorišta otvorit će se i ono u kojem stoji Staroslavenski institut u Demetrovoj, u koji je smješten i najstariji i jedini bunar na Gornjem gradu, Meštrovićev muzej, mjesto gdje je poznati kipar živio i stvarao, te jedno privatno dvorište u Opatičkoj ulici. – Riječ je o starosjediocu čija obitelj tamo živi generacijama, koji zna svaki "štiklec" Gornjeg grada. Njegova veža najbolje pokazuje intimnu atmosferu kuće jedne gornjogradske obitelji – kaže Galić i dodaje da je projekt jedinstven u ponudi grada Zagreba. Program i razvoj projekta objavljivat će na stranici www.facebook.com/dvorista.in.

Više informacija

Iz medija

Fotogalerija

  • Gornji Grad otvara svoje veže i dvorišta za građane i turiste
  • Gornji Grad otvara svoje veže i dvorišta za građane i turiste

telefon: +385 1 4851380
e-mail: info@stin.hr