Objavljeno:

Datum održavanja:

Dr. sc. Sandra Požar: Glagoljica pod Učkun

Na Matičinom četvrtku, u ciklusu Hrvatska jezična baština, bit će održano predavanje GLAGOLJICA pod Učkun (Glagoljska baština brsečko-mošćeničkoga kraja).

U predavanju će biti prikazani rezultati autoričina višegodišnjega bavljenja ostatcima glagoljice u nekad glagoljaškoj župi Mošćenice, na prostoru srednjovjekovnih utvrđenih gradova (kaštela) Brseča i Mošćenica i njihove okolice, koji danas pripadaju općini Mošćenička Draga u sjeveroistočnom, liburnijskom dijelu Istre.

Od najstarijega sačuvanoga glagoljskoga spomenika, Kožljačkoga razvoda, s kraja 14. stoljeća do zapisa glagoljaškoga pjevanja iz 20. stoljeća, prikaz će obuhvatiti liturgijsku i svjetovnu upotrebu glagoljice, pisane na materijalima od kamena i žbuke preko pergamene do papira. Sačuvana je građa raznovrsna, te obuhvaća svečane kamene natpise i usputne črčkarije – grafite, spomenike javnoga prava i privatnopravne notarske isprave, te književne tekstove.

Iako su sačuvani spomenici brojem manje znatni od spomenika koje nalazimo u poznatim glagoljaškim središtima, oni su vrijedni jer pokazuju višestoljetnu postojanu prisutnost glagoljice na ovom prostoru unatoč njezinu formalnom ukinuću. Istraživačku nadu daju i novopronađeni spomenici, kao što je primjerice posljednji otkriveni natpis, pronađen u Brseču 2013. godine.

Pozivnica

telefon: +385 1 4851380
e-mail: info@stin.hr