In memoriam - mr. sc. Ivan Bakmaz

Ivan Bakmaz (Zagreb, 8. siječnja 1941. – 11. srpnja 2014), dramski pisac, filolog, znanstvenik. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1965. diplomirao je jugoslavistiku i psihologiju. Kratko vrijeme bio je nastavnik u Svetom Ivanu Zelini, a neko je vrijeme radio u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Godine 1973. dolazi u Staroslavenski institut, u kojem u početku radi kao knjižničar, a zatim sve do mirovine kao znanstvenik. 1979. godine magistrirao je temom o prvom razdoblju hrvatskoglagoljskoga tiskarstva.

Ostavio je velik trag u istraživanju grafije glagoljskih spomenika, pogotovo glagoljskih ligatura. Više desetljeća pomno je iščitavao brojne glagoljske misale i brevijare u sklopu rada na analitičkoj bibliografiji. Rezultati toga rada danas su višestruko korisni hrvatskoj znanstvenoj i stručnoj javnosti, ponajviše u razrješavanju problematike rekonstrukcije staroslavenske Biblije.

Osobito je bio cijenjen kao dramski pisac koji je napisao više desetaka dramskih djela: drame, radio-drame, dramske i lutkarske tekstove za djecu. 70-ih i 80-ih godina bio je jedan od najizvođenijih dramskih pisaca u Zagrebu, a drame i radio-drame izvođene su mu na radiju i televiziji.

Proučavanje biblijskih i starijih hrvatskih tekstova utjecalo je na njegov biblijskom tematikom nadahnuti dramski opus. Ivan Bakmaz dobitnik je brojnih nagrada za dramska djela, a hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa proglasilo je njegovu dramu Šimun Cirenac 1978. godine najboljim hrvatskim dramskim djelom. Osobito su popularne bile drame Vjerodostojni doživljaji sa psima, Vježbe u Goethe-institutu, Jahači apokalipse, Ispit iz Hrvatske književnosti, Stepinac – glas u pustinji.

Prof. dr. sc. Sanja Nikčević, govor na sprovodu Ivana Bakmaza
Postoje ljudi koji nisu medijski eksponirani, ali su prisutni u našim srcima

Govor dr. sc. Marice Čunčić na sprovodu mr. sc. Ivana Bakmaza, Mirogoj 15. srpnja 2014.

Iz medija

Fotogalerija

  • mr. sc. Ivan Bakmaz

telefon: +385 1 4851380
e-mail: info@stin.hr