Objavljeno:

Edukativno-znanstvena radionica Glagoljicom ti pričam…pišem priču!

Završetkom školske 2015./2016. godine sa svojim je kulturno-edukativnim programom završio i Ruksak (pun) kulture. Riječ je o projektu Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koji je djeci i mladima iz manje razvijenih i prometno izoliranijih sredina dolazio s određenim umjetničkim, kulturnim i edukativnim sadržajem na jedan dan. U 2015./2016. godini program je obuhvatio 844 djece iz dječjih vrtića i 2984 učenika iz osnovnih škola te 751 učenik srednjih škola. Na programu je u 2015. godini sudjelovalo 103 odgojitelja, 237 učitelja i nastavnika, 22 pedagoga, 23 knjižničara i 68 ravnatelja vrtića i škola.

Svoj je dio u Ruksaku 2015./2016. godine imao i Staroslavenski institut kao jedini znanstveni institut u Republici Hrvatskoj koji je radionicom igrajućega naziva Glagoljicom ti pričam…pišem priču! dolazio školskoj djeci u mjesta s niskim indeksom razvijenosti. Naše je razredne radionice od 3 ili 4 školska sata održavao dr. sc. Ivan Botica u suradnji s mag. prim. educ. Dubravkom Koren iz OŠ Savski Gaj iz Zagreba. Učenici su kroz edukativno-zabavne igre, kvizove i prepričavanu priču ovladavali glagoljicom i pobliže se upoznavali s glagoljicom kao hrvatskim identitetskim i kulturnim dobrom.

Edukativno-znanstvena radionica Glagoljicom ti pričam…pišem priču!

Prvu smo radionicu održali 21. listopada 2015. učenicima petoga razreda iz OŠ Pokupsko. Osobito ih je oduševio podatak da se u njihovu mjestu nekoć pisalo glagoljicom i da se njihove dvije glagoljske isprave čuvaju u Zagrebu. Potom smo 3. prosinca 2015. otišli u Međimurje učenicima šestih razreda iz OŠ Orehovica. Radionici je prisustvovalo čak 30 učenika, gotovo polovica bajaškoga podrijetla, koji su oduševljeno prihvaćali glagoljicu u lijepom, konstruktivnom i dinamičnom ozračju. Zadnju smo radionicu održali 12. siječnja 2016. u PŠ Donji Vidovec također u Međimurju. S nama je bila gotovo cijela škola čak 4 školska sata! Naime, radionici je prisustvovalo 30 učenika drugoga, trećega i četvrtoga razreda koji su se pokazali velikim znalcima pisma davne materinske riječi iz nemeđimurskoga kraja.

Na kraju bih zahvalio voditeljici Ruksaka gdji Maji Zrnčić i njezinim suradnicima što su nam omogućili da budemo dio njihova vrlo lijepoga projekta! Proteklih je godina gotovo 10 000 djece i mladih dobilo priliku otkriti štogod iz Ruksaka u svojoj sredini.

telefon: +385 1 4851380
e-mail: info@stin.hr